Vijest – Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja


5 kolovoza, 2023
 / 
Featured image for “Vijest – Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja”

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja želi Gradsko društvo Crvenog križa Makarska.

Na današnji dan prije 28. godina, snage Hrvatske vojske oslobodile su Knin, a ovaj događaj navjestio je konačnu hrvatsku pobjedu i kraj ratnih zbivanja. Uspješno okončanom vojno-redarstvenom operacijom “Oluja“ Hrvatska vojska je stvorila preduvjete za završetak rata i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Na dan 5. kolovoza iskazujemo zahvalnost svim sudionicima Domovinskog rata, a s posebnim ponosom se prisjećamo uloge vatrogasaca u ratnim zbivanjima.

Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici.
Ove zadatke su vatrogasci obavljali za vrijeme i nakon operacije „Oluja“. Vatrogasni domovi su, uz svoju osnovnu namjenu, postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.

Najveća cijena za humanost i požrtvovnost vatrogasaca plaćena je ljudskim životima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Velik broj vatrogasaca je ranjen. Rad i žrtva vatrogasaca u Domovinskom ratu neka budu na ponos svim hrvatskim građanima.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice, i svoje osobno, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.