Vijest – „nevidljiv neprijatelj” kao BUMERANG


29 travnja, 2020
 / 
Featured image for “Vijest – „nevidljiv neprijatelj” kao BUMERANG”

Bumerang (eng. Boomerang) vrsta drvenog bacačkog oružja namijenjenog lovu. Bumerang je najpoznatiji po australskim urođenicima, Aboridžinima, koji su ga vjerojatno zbog svoje izoliranosti sačuvali do suvremenijih dana. Manje je poznato da bumerang datira još iz doba neolitika, odnosno prije nekih 5,000 godina pr. Kr., te da je bio poznat i u starom Egiptu, i kod Indijanaca Hopi iz Arizone. Kao ratnom oružju uloga mu je bila minorna.

– Izraz „bumerang” ušao je u hrvatski jezik (kao i u mnoge druge jezike), a označava vraćanje, uzvraćanje. Obično se nalazi u izrazu: „To će mu se vratiti kao bumerang.”

Zašto status o bumerangu ?!

Malo pomalo navikli smo se na vanredne mjere, prihvatili smo opasnost kao svakidašnju pojavu koja nas okružuje. Upravo u činjenicama da djelujemo u krizi koja ima „nevidljivog neprijatelja“, da se situacija smiruje i da mjere koje propisuje Nacionalni stožer postaju blaže te da je stiglo lijepo vrijeme LEŽI VELIKA OPASNOST !!!

Sve veći je broj osoba koji se pojavljuje oko nas na našim radnim mjestima vraća se na posao dio onih koji su radili od kuće, broj kontakata raste.

Sve navedeno dovelo nas je u situaciju da “popuštamo”, smanjuje nam se pažnja i neke do sada prihvaćene obrasce ponašanja (socijalno distanciranje, smanjivanje kontakata ako baš ne moramo, grupiranje…) ne primjenjujemo više tako striktno kao na početku.

Umor koji se nakuplja zbog posla, životnih situacija i napetosti, polako otupljuje našu pažnju i usmjerenost na ono bitno – zaštitu sebe i svoje okoline od pojave i širenja koronavirusa.

Uzimajući u obzir sve navedeno Crveni križ Makarska još jednom želi naglasiti važnost i pozvati na striktno provođenje mjera u cilju da bi sačuvali Vaš i naše zdravlje. Stoga Vas molim: održavajte sigurnu udaljenost od 2 metra prilikom kontakata, smanjite socijalne kontakte na minimum, ne grupirajte se u uredima i poslovnim prostorima, poslove kontakte (kada god je to moguće) odradite bez fizičkog kontakta, dakle putem elektronske pošte ili putem telefona ili mobitela, ne održavajte sastanke već kontaktirajte putem video poziva ili pak konferencijskim pozivima

kod svakog kontakta s osobama koje nisu svakodnevno prisutne u vašem okruženju obavezno koristite maske i rukavice redovito i učestalo provodite higijenu ruku prema naputku o pravilnom pranju ruku redovito dezinficirajte ruke, kao i vaše radno mjesto i okolinu dezinfekcijskim sredstvima koje smo upravo u tu svrhu i nabavili ne ustručavajte se upozoriti drugoga na neadekvatno ponašanje jer na taj način štitite sebe i njega.

VAŽNO: opasnost nije prošla i još uvijek se ne možemo opustiti i vratiti “starim” navikama.

Upravo obrnuto, upravo je sada trenutak za još veću pažnju i provođenje svih propisanih mjera da bi u što skorije vrijeme mogli reći da je epidemija iza nas.

Vjerujem da ćemo svi zajedno pojačati naše napore u tom smjeru jer ovo je “utrka maraton , a ne 110 m sa preponama”

Vaš Crveni križ Makarska

Foto: wikipedija/ Adrian Barnett