Vita/Život – Zaklada Ana Rukavina za Tenu i Filipa


4 studenoga, 2023
 / 
Featured image for “Vita/Život – Zaklada Ana Rukavina za Tenu i Filipa”

Pomozimo pronaći podudarnog darivatelja bolesnoj djevojčici Teni od 12 godina i mladom vatrogascu Filipu od 22 godine!

Zaklada Ana Rukavina poziva sve zdrave građane od 18 do 40 godina, plemenite duše i velikog srca diljem Hrvatske, da se odazovu Akciji prikupljanja uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i upišu se u Hrvatski registar u jednom od osam transfuzijskih centara Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zadar, Varaždin i Dubrovnik te samom Registru kako bi što prije pronašli nesrodnog darivatelja matičnih stanica za djevojčicu Tenu i mladog vatrogasca Filipa koji se liječe na KBC Zagreb. Tena se liječi od vrlo teške bolesti anaplastičnog kimfoma velikih stanica a Filip od akutne leukemije. Na žalost, roditelji i bliža obitelj nisu podudarni darivatelji.

Uzorke za tipizaciju i upis u Registar možete slijedom dati u : KBC Split, Centar za transfuzijsku medicinu, Spinčićeva 1 – Split, utorkom od 12:00-15:00 sati ili Laboratorij za tipizaciju tkiva, KBC Split Šoltanska 1, Križine. Svakim radnim danom uz najavu na broj: 021/557-498

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, aplastične anemije te bolesnika s teškim i rijetkim bolestima diljem svijeta.

Pozivamo sve građane da se odazovu u što većem broju kako bi pomogli malenoj Teni i mladom vatrogascu Filipu ili nekom drugom oboljelom i time humanim činom pružili nadu za život i ozdravljenje.


Veliko hvala od srca!