Vita/Život – Prva pomoć OŠ Petra Perice


2 travnja, 2023
 / 
Featured image for “Vita/Život – Prva pomoć OŠ Petra Perice”

U makarskim osnovnim školama provode se edukacije prve pomoći u obliku izvannastavnih aktivnosti.

Učenici stječu znanja i vještine pružanja prve pomoći te znanja o nastanku, strukturi i  aktivnostima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, o aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima te pravima djeteta.

Ciljevi ovakvih edukacija su razvijanje socijalno kompetentnog djeteta, razvijanje i unaprijeđenje osjećaja humanosti, tolerancije, poštivanja različitosti, empatije, odgovornosti za sebe i zajednicu.

Stečena znanja i vještine učenici prezentiraju na  Natjecanjima mladih HCK koja se održavaju od 1996. godine, a provode se u 2 kategorije: podmladak (učenici viših razreda osnovne škole) i mladi (srednjoškolci). Natjecanja su ekipna (5 članova + 1 rezervni član) te postoje 3 razine: prva razina (općinsko/gradsko/školsko), druga razina (međužupanijsko) i treća razina (državno natjecanje).

Najveći broj volontera pridružuje se Hrvatskom Crvenom križu upravo nakon natjecanja mladih.

U prošloj školskoj godini 2022./23., na drugu razinu natjecanja kvalificirala se ekipa iz Oš oca Petra Perice. Učenice Lejlu, Vitu, Klaru, Luciju, Hannu i Luciju pripremala je mentorica Antonija Milić (prof. biologije) uz pomoć liječnika Darka Granića. Međužupanijsko natjecanje održano je u Dubrovniku. Učenice su na dvodnevnom izletu upoznavale svoje vršnjake iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te uspješno prezentirale stečena znanja i vještine.

Ono kada FOTOGRAFIJE govore 1 000 riječi.