Bojanka – Razred heroja


11 rujna, 2023
 / 
Featured image for “Bojanka – Razred heroja”

RAZRED HEROJA

Što su boje? Boje su igra, i mašta, i učenje odjednom. Boje dodaju radost našem životu i pogledu na svijet. Čine ga ljepšim i oku ugodnijim mjestom. Obojati svijet znači učiniti ga ljepšim drugima i sebi, napraviti mali korak prema boljemu i potaknuti druge da čine isto. 

Upravo zato smo iznimno ponosni što je iz naše radionice izašla bojanka, naš prvi korak prema najmlađima, ali i prostor, koji nam se nudi na bojanje. Prije svega, vedrinom, a onda i učenjem, pomaganjem i zajedništvom. 

Bojanje je učenje i igra u kojoj rado uživamo i kada malo narastemo, a ako kroz njega možemo naučiti životno važne vještine, onda je to zapravo savršeni spoj igre i učenja. 

A gdje sve učimo? Učimo od malena – hodati, govoriti, igrati se. Kasnije učimo u vrtiću, a onda stižemo u školske klupe, gdje svakodnevno učimo i otkrivamo. U tome nam neizmjerno pomažu naši učitelji, ali i naši prijatelji iz razreda. 

Razred je naša mala zajednica u kojoj savladavamo nove vještine, igramo se, učimo jedni o drugima i međusobno si pomažemo. Ponekad ta pomoć znači ponuditi nekome flomaster ili boju, pokazati mu kako da riješi neki zadatak ili pomoći prijatelju da završi crtež, pospremi klupu, ponese svoju torbu. Ponekad se, pak, dogode situacije nakon kojih naši prijatelji iz razreda trebaju pomoć nakon pada ili neke nezgode. 

Tu na scenu stupa naše znanje, koje smo savladali kroz bojanku Razred heroja. 

Što je bojanka Razred heroja?

Ova je bojanka rezultat višemjesečnog rada multidisciplinarnog tima stručnjaka ( diplomirana knjižničarka, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, magistra primarnog obrazovanje i ranog učenja engleskog jezika, građevinski tehničar/građevinske konstrukcije i nacrtana geometrija ) , koja usmjerava djecu da kroz zabavnu aktivnost, poput bojanja, savladaju osnovna znanja o hitnim službama i načinima postupanja prilikom raznih nezgoda koje se mogu dogoditi u školi, na igralištu ili kod kuće. 

Njima prilagođenim jezikom, bojanka ih usmjerava naučiti prepoznati potencijalno opasne situacije te znati prve korake, koje je potrebno poduzeti, kako bi pomogli svom vršnjaku. 

Koga nazvati i na koji broj, je li potrebno zvati odraslu osobu, kako reagirati? Sve su to pitanja na koja će malim znatiželjnicima odgovoriti bojanka. 

Ona je svojevrsni vodič kroz razne situacije, s jednostavnim uputama kako reagirati. Sadržaj i ilustracije prilagođeni su dobi, a s ciljem da svaki razred bude upravo razred heroja, ukoliko je to potrebno. 

Ilustracije prati zanimljiv tekst, a na djeci je da svoju maštu pretoče u bojanje i tako likovima iz slikovnice dodaju osobni pečat te lakše savladaju znanja o hitnim službama, njihovu djelovanju i zadacima te da za neke od situacija, u kojima se mogu naći, saznaju odgovarajuću reakciju kojom mogu pomoći svome kolegi iz školskih klupa, ali i odraslima! 

Kome je bojanka namijenjena?

Mogli bismo reći da je sadržaj ove bojanke namjenjen svima i da bismo ga svi trebali znati primjeniti. Možda nam naši najmlađi u tome mogu i pomoći. Njene ilustracije i tekstovi namijenjeni su djeci nižih razreda osnovne škole, koji će bojanku u sklopu nastave i dobiti te sa svojim učiteljicama i učiteljima proći njen sadržaj, učiti kroz igru i stihove, proširiti svoja znanja uz zabavno bojanje. 

Kako do bojanke?

Svi učenici nižih razreda osnovnih škola na području Makarske Rivijere dobiti će svoj primjerak bojanke u školi.