Bojanka – Predstavljena bojanka Razred heroja 


18 rujna, 2023
 / 
Featured image for “Bojanka – Predstavljena bojanka Razred heroja ”

U subotu ujutro je u Apfel Areni predstavljena jedna posebna bojanka, naziva Razred heroja, koju su zamislili i izradili članovi Interventnog tima Crvenog križa Makarska, a koja je namjenjena djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. 

Bojanka najmlađe upoznaje s raznim nezgodama i ozljedama, s kojima se mogu susresti u svakodnevnom životu te ih, na njima razumljiv način, uči kako reagirati u svakoj od situacija. Predstavljanje je otvorio Glorian Grabner, ravnatelj Crvenog križa Makarska, koji je pozdravio okupljene. 

TikTok – Nastajanje bojanke

Bojanka Razred heroja rezultat je šestomjesečnog rada i više od 500 sati volonterskog rada, a tiskana je u 5000 primjeraka, koji će biti besplatno podijeljeni učenicima osnovnih škola na Makarskoj Rivijeri, na početku svake školske godine. Nastavak je to aktivnosti koje su započele besplatnim radionicama za djecu, koja su o pružanju prve pomoći učila kroz primjere i praksu. 

U 2023. godini na radionici je sudjelovalo 60 djece, a plan je da u sljedećoj godini budu uključeni svi učenici nižih razreda s Rivijere.

 Za predstavljanje bojanke bili su zaduženi upravo oni, koji su sudjelovali u njenoj izradi i pripremi: Jelena Mihnjak, autorica teksta i lektor, Željka Pavlinović, koja je sudjelovala u izradi teksta i njegovom prilagođavanju, Senajda Čepalo, autorica crteža, likova, ostalih grafika i prijeloma te Miroslav Dudaš, kao urednik. 

Youtube kanal – LIVE STREAM promocije

Tijekom prezentacije posebno su zahvalili učiteljici, Ana Mariji Vukušić, koja je inzistirala na radionicama i poticala izradu bojanke te Dadi Antunoviću, direktoru MafFesta, koji je pomogao oko samoga tiska. 

 Posebni su gosti na predstavljanju bili Damir Gabrić, pročelnik Splitsko-dalmatinske županije za branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Leo Luetić, ravnatelj HMP SDŽ, Joško Metličić, ravnatelj CK SDŽ, ravnatelji osnovnih škola, predstavnici JVP/DVD Makarska, Policije Makarska te drugih žurnih službi, kao i brojni volonteri Crvenog križa, djelatnici, prijatelji i članovi Interventnog tima Crvenog križa.

FOTOGRAFIJE

 Poseban naglasak stavljen je na bojanku kao početak jednog sveobuhvatnijeg projekta, koji će uključivati i slikovnicu, animirani i kratkometražni film, tematske puzzle i brojne druge aktivnosti. 

Vrijedi istaknuti i kako će bojanka razred heroja biti prevedena na čak 20 stranih jezika.

Instagram videa – OVDJE