Zelena čistka – Makarska 2016


28 travnja, 2016
 / 
Featured image for “Zelena čistka – Makarska 2016”

Najveća EKO – Zelana akcija “ZELENA ČISTKA” provedena u Makarskoj

Zelena čistka 2016. u Makarskoj je provedena na 7 lokacija!

Unatoč lošim vremenskim prognozama koje su se i obistinile oko 10:00 h “Zelena Čistka” je i ove godine uspješno provedena! Čistilo se na 7 lokacija: plaža Cvitačka, poluotoci sv.Petar i Osejava, plaža Nugal, te 3 lokacije na Biokovu: ulaz u Park, Vošac i kružna staza sv. Jure u organizaciji JU PP “Biokovo”.
Iako sa manje ljudi nego prethodne godine, najviše zbog vremenskih prilika, Čistka je i ove godine polučila izvrsne rezultate ponajviše zbog “veterana” – iskusnih čistača prirode, te je i ove godine daleko najbrojniji bio Veslački klub “Biokovo” na sv.Petru, no ove godine se istaknuo i klub jedrenja na dasci “Jedro” koje je čistilo plažu Cvitačku, na drugom kraju je spasilačka služba Crvenog križa (Bay Watch) riješila plažu Nugal, te djelatnici GCOM Osejava i Meteorološka postaja Makarska koji su preuzeli i očistili zapadni dio Osejave.

FOTOGALERIJA

“Zahvaljujem se svim sudionicima Akcije kao i ovogodišnjim pokroviteljima: PEVEC Makarska, LIDL Makarska i HOTEL OSEJAVA, bez čijih donacija kojima smo opremili sudionike (vreće, rukavice i voda), kao i zajedničke marende (fažol sa suhim mesom) na kraju akcije – “Čistka” ne bi zadržala svoj dugogodišnji nivo. Pohvalio bih sve nastavnike i odgojitelje koji su dan prije 22. 04. na sami Dan planete Zemlje sa školarcima i predškolcima obnavljali školske vrtove i čistili okoliš svojih ustanova te bih poručio da su upravo naši najmanji uzor kako bi se i mi odrasli trebali ponašati prema okolišu u našem gradu i parkovima. Ono što smo i ove godine ustanovili jest to da je najviše smeća upravo u rubnim dijelovima šuma poluotoka i na prilaznim putovima u naše šume što govori o nedostatku svijesti i da nam je isto pokazatelj nivoa kulture življenja u gradu.

Većina smeća, a to su najlonske vreće, je donijela bura no to smeće je sa naših balkona i iz naših okućnica jer isto nismo adekvatno zbrinuli. Na ovim pitanjima bi se konačno trebala početi provoditi i nekakva edukativna kampanja za građane tj. odgoj za građane, jer očito nedostaje ova svijest o tome što je to grad i čemu služi zajednički suživot i kakav treba biti odnos prema zajedničkim vrijednostima a to je u ovom slučaju okoliš grada-priroda” – poručio je prof. Gloryan Grabner koordinator Zelene Čistke.