Ekologija na djelu – Zeleni mjesec


20 ožujka, 2015
 / 
Featured image for “Ekologija na djelu – Zeleni mjesec”

Predstavljen projekt ovogodišnjeg Zelenog mjeseca: Makarani, pripremite se za veliku Zelenu čistku 25.travnja

Predstavnici makarskog Zelenog tima predstavili su u zgradi Grada projekt ovogodišnjeg Zelenog mjeseca od 28. ožujka do 25. travnja, a koji će i ove godine donijeti niz ekoloških akcija i sadržaja, čiji će se vrhunac dogoditi 25. travnja kada slijedi velika akcija čišćenja otpada iz grada poznatija kao Zelena čistka. Inače, makarski Zeleni tim čine Grad, Crveni križ, DAUP Orion, Udruga Sunce, Građanska inicijativa “Ruke za bolju Makarsku” te udruga Mike, a od najavljenih događanja, Zeleni mjesec 2015. donosi nam Sat Zemlje (28. ožujka, kada će se na sat vremena izgasiti javna rasvjeta na čitavom Makarskom primorju), zatim ekološko predavanje “Zelena arhitektura” koje će biti održano 22. travnja na Dan planeta Zemlje u gradskoj vijećnici, a predavat će dipl. ing. Ivan Šimić, dok će akcije za zdravlje u organizaciji Crvenog križa s početkom od 7.travnja biti provođene na području Makarske i svih općina Primorja.

– Zeleni mjesec osmišljen je na način da se brojne udruge pridružuju zajedničkoj ideji, odnosno ekologiji, koja se tiče i nas i budućnosti naše djece. Gradske udruge tu imaju presudnu ulogu jer raspolažu s ljudskim potencijalom od čega najviše i ovisi uspjeh ovih najavljenih akcija- kazao je Gloryan Grabner na tiskovnoj konferenciji, najavivši da će se program u idućim tjednima najvjerojatnije dodatno proširiti novim akcijama i aktivnostima.

Da je projekt Zeleni mjesec u Makarskoj već odavno pao na plodno tlo, govori i podatak koji je Grabner iznio, da je Makarska zapravo prvi grad u Hrvatskoj koji je u Satu Zemlje sudjelovao u potpunosti, odnosno pogasivši svu javnu rasvjetu. Makarska je u ovoj akciji od 2008. godine, dakle godinu dana nakon što je održana prva u svijetu, a gašenjem rasvjete Makarska i sve Općine Makarskog primorja su apsolutno jedinstveni u državi jer se na sat vremena gasi rasvjeta u pojasu od 80 km obale Jadrana- dodao je Grabner.

O.Franić / IvoR