COR First responder 2024. Završnica


Featured image for “COR First responder 2024. Završnica”

Dan, subota 2. 3. 2024.

Mjesto radnje: Apfel Arena

Nesreća: potres

Okolnosti: četiri ozlijeđene osobe u sali za sastanke, kojima treba pružiti prvu pomoć

Ovo je samo dio scenarija, koje su nakon 24 dana edukacija, teorijskog i praktičnog dijela u svojim prostorijama rješavale prijavljene četiri ekipe. Pisani se dio provjere znanja sastojao od 30 pitanja, za čije su rješavanje imali punih 60 minuta. Obzirom da su sve ekipe imale minimalni broj pogrešaka u testu, a da su pitanja imala više mogućih odgovora, te da se odgovaralo timski, možemo samo reći: EKIPE, VELIKI RESPECT!

FOTOGRAFIJE

Drugi dio simulacije, odnosno, natjecanja, sastojao se od praktičnog dijela pružanja prve pomoći ozlijeđenim osobama, za koje su bili zaduženi Boris Buklijaš, član Interventnog tima CK Makarska, te medicinska sestra sa HMP Tina Bašković.

Četiri su markiranta imali sljedeće ozlijede i zadatke, kako bi sve izgledalo što realnije:

Prva osoba: osoba pri svijesti, verbalizira, govori razgovjetno, ali nije svjesna šta se desilo, leži na leđima, ispruženih ruku i nogu. Ozljeda: ozljeda kralježnice, padanje u nesvijest, nakon što su ostale ozlijeđene osobe zbrinute, poslije 2 minute u tome položaju – prestati s disanjem.

Druga osoba: osoba pri svijesti, verbalizira, govori razgovjetno, ali uplašeno i drsko/u strahu, svjesna je što se dogodilo, sjedi na podu, naslonjena na zid ili je na stolicama. Ozljeda: Vanjski prijelom potkoljenice uz pojačano krvarenje i ubod pčele u ruku, jaka alergija na ubod.

Treća osoba: osoba pri svijesti, ne verbalizira, ne može govoriti od slabosti, pokušava svojim gestama pokazati što mu je, sjedi na stolici za stolom. Ozljeda: Jako krvarenje na jednoj ruci, na drugoj ruci s vanjske manja ogrebotina.

Četvrta osoba: osoba pri svijesti, verbalizira, govori razgovjetno, ali uplašeno i drsko/u strahu, svjesna je što se dogodilo, sjedi ili leži na podu, može biti naslonjena na klupu/stol. Ozljeda: Ubodna rana na ruci/šaci, strano tijelo koje viri s obje strane ruke, jače krvarenje, počinje napad astme/astmatičarka.

Reels

Bodovni su rezultati bili i više, nego odlični, a zbrajale su se teorijski i praktični sadržaji s natjecanja. Najveći je mogući broj bodova bio 170, a ekipe su bile u parametru od 141 do 152,5 bodova. Međutim, ono što je matematički nemjerljivo, odnosno, neprocjenjivo i što nama, kao organizatoru ovog jedinstvenog projekta u Republici Hrvatskoj, daje snagu, volju i želju za planiranje COR First respondera 2025. godine, s još više izazova i prakse, je to da je novih 28 djelatnika odgojno-obrazovnog sustava na Makarskoj rivijeri educirano kako pružiti prvu pomoć u slučaju potrebe, a redom svi rade s djecom.

Kako je završilo natjecanje?

Rezultati su sljedeći:

1. Munjevite 152,5 bodova

2. ⁠Tim 3 151,5 bodova

3. ⁠Odgajateljice u akciji 142 boda

4. ⁠DV Gradac 141 bod          

Zaključak je, dakle, da su pobjednice COR First respondera 2024. g. – Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića. Drugoplasirana ekipa je ⁠OŠ o. Petra Perice, trećeplasirana ⁠DV Maslina, dok je četvrtoplasirana ekipa bila ⁠DV Gradac.

Tik tok

Veliko hvala sponzorima, koji su omogućili vrijedne nagrade za sve sudionike: Spa Key, renta boat Berto¨s, S_art, Premis, Maraska, Orion zvjezdarnica. Hvala medicinskoj sestri HMP Tini Bašković i članu Interventnog tima Boris Buklijašu za praktični dio ocjenjivanje i organizaciju ozlijeđenih. Ozlijeđenim markirantima, odnosno, glumcima ozljeda: Jelena Mihnjak, Marta Mišković, Vinka Ivanac, Asmir Ljevšić, Ana Protrka, Senka Modrić, Vedran Alerić. Za realni prikaz ozljeda – crtačice Senajda Čepalo, Vesna Rudelj i Monika Čović, članice Interventnog tima. Zahvaljujemo Gradu Makarskoj na sufinanciranju ovog projekta.

Zahvaljujemo vrtićima Maslina i Gradac, te Osnovnoj školi o. Petra Perice i Srednjoj školi Fra Andrije Kačića Miošića, na uključivanju u ovaj projekt, koji zahtjeva izlazak iz “komfor-zone”, stres-test situacije, učenje i vježbanje nečeg novog, a opet jako bitnog, i, u konačnici, vrijednog. To je znanje, koje uvijek i svugdje nosimo sa sobom!

Youtube

Hvala Vam!