Prvih 100 – početak Crvenog križa Makarska


30 kolovoza, 2023
 / 
Featured image for “Prvih 100 – početak Crvenog križa Makarska”

Povijest Crvenog križa Makarska

Dan osnutka samostalnog Crvenog križa Makarska, 08. 8. 1914., nije važan samo po tome što se na ovaj datum sastavila prva Skupština koja je izabrala biskupa dr. Juraj Carić za svog prvog predsjednika i tijela Organizacije, već i po tome što se na taj isti dan u popodnevnim satima odvila i prva edukacija iz Prve pomoći od strane vojnog liječnika dr. Marušić , koji je bio inicijator samostalnosti naše Organizacije.

Na tu prvu edukaciju se odazvalo 15 žena iz Makarske, koje su se educirale u pružanju Prve pomoći ranjenicima u tek započetom Prvom Svjetskom ratu.

Upravo je Crveni križ Makarska, sa ženama pri našoj Organizaciji od kojih je nekoliko njih postalo i medicinskim sestrama, uspostavio prvu ratnu bolnicu u prostorijama stare škole, od koje nam je ostala za uspomenu ova uvodna slika našeg Prvog predsjednika sa ranjenim vojnicima u dvorištu ispred ratne bolnice.

Iako naša samostalnost počinje 08. 8. 1914., moramo se ovdje sjetiti vremena prije naše samostalnosti.

Godina je 1878 kada se Crveni križ osnovao na teritoriju Hrvatske tada pod upravom Austro-Ugarske monarhije, a Makarska je administrativno bila pod upravom Zadra. Stoga sa punim pravom uzimamo 1878. godinu i za naš datum koji slavi čitavi Hrvatski Crveni križ, jer smo bili Podružnica Zadarskog Crvenog križa sa sigurnim evidentiranim članstvom od 1883. godine.

/

No, ima još jedan zanimljivi moment naše društvene povijesti nepoznat široj javnosti, a to je da se u Makarskoj humanitarni rad za pomoć ljudima stradalima u oružanim sukobima/ustancima i sl. susjedne države, organizirao pod znakom “srebrenog križa” i to po idejama međunarodnog Crvenog križa i prije službenog početka Crvenog križa 1878. godine. Ovaj dio povijesti ostavljamo otvorenim za moguće nove arhivske pronalaske u budućnosti.

/

Za svoj predani rad na čelu Makarskog Crvenog križa, naš prvi predsjednik biskup dr.Juraj Carić je primio i orden Crvenog križa II reda.