O nama


16 lipnja, 2023
 / 
Featured image for “O nama”

Osim tijela Društva, Društvo ima slijedeće unutarnje i vanjske dionike s kojima izgrađuje odnos u društvu, jača kapacitete Društva te lokalne zajednice za bolji, brži i kvalitetniji odgovor na novonastale situacije i socijalno-ekološke krize. Volonteri, partneri Društva i Interventni tim čine temelj dionika.

  • Volonteri

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobne ili opću dobrobit.

VOLONTER Hrvatskog Crvenog križa je osoba koja povremeno ili stalno provodi volonterske aktivnosti u dogovoru sa koordinatorom volontiranja unutra Društva. Volonterom može postati svaki hrvatski ili strani  državljanin  stariji od 18 godina s prebivalištem u RH. Volonteri mogu biti i osobe mlađe od 18 godina uz suglasnost roditelja ili skrbnika, a čije volontiranje uključuje obaveznu superviziju u skladu sa Zakonom o volonterstvu.

Koordinator za volontere unutar Društva vodi evidenciju volontera, te po potrebi u kriznim situacijama – poplava, potres, velike donacije i sl. – upisuje nove volontere. Prestanak volontiranja može nastati kršenjem etičkog kodeksa volontiranja, ugovora o volontiranju ili sporazumno. Volonteri ne primaju naknadu za svoje sudjelovanje u aktivnostima

  • Partneri

Društvo usko surađuje sa Partnerima u cilju pružanja kvalitetnijih usluga prema krajnjim korisnicima kroz projekte i akcije.

 – Splitsko dalmatinska županija
 –  Centar za socijalnu skrb/Zavod za socijalni rad ispostava Makarska
 –  Zavod za transfuzijsku medicinu
 –  HMP ispostava Makarska
 –  HGSS ispostava Makarska
–  JVP Makarska
 –  DVD Makarska
 –  Odgojno obrazovne ustanove na Makarskoj rivijeri
 –  Udruge građana na Makarskoj rivijeri i šire
 –  Društva Crvenog križa u zemlji i inozemstvu
 –  MUP – Policijska postaja Makarska
 – Grad Makarska , općine : Brela, Baška voda, Tučepi, Podgora i Gradac.
 – 
 –

  • Interventni tim

Volonteri koji su duže vrijeme aktivni kroz različite faze volontiranja počevši od jednostavnijih zadataka, volontiranju na lokalnom terenu, zatim volontiranju van mjesta prebivališta, mogu postati članovi Interventnog tima. Polaganjem i uspješnim završavanjem tro-dnevnog tečaja, volonteri postaju članovi Interventnog tima CK Makarska.

Članovi Interventnog tima prolaze edukacije, predavanja, vježbe na kojima se stječe iskustvo timskog rada u stresnim situacijama, kako bi stekli dodatne vještine te mogli adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju u slučaju socijalno-ekološke krize ili elementarne nepogode. Članovi Interventnog tima su dobrovoljci, te ne primaju naknadu za svoje sudjelovanje u aktivnostima. Prestanak volontiranja i djelovanja u Interventnom timu može nastati kršenjem etičkog kodeksa volontiranja, ugovora o volontiranju ili sporazumno.