Volonterski centar – ATLANTIS 2023


16 studenoga, 2023
 / 
Featured image for “Volonterski centar – ATLANTIS 2023”

Volonterka Crvenog križa Makarska, Marta Mišković, u Parizu na ATLANTIS 2023 – kamp za mlade

Od 16. do 22. rujna 2023. godine, u organizaciji Centra za suradnju društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu (Center for the Cooperation at the Mediterranean – CCM) i Francuskog Crvenog križa proveden je međunarodni kamp za mlade Atlantis 2023.

Kamp se održao u Parizu, a Hrvatski Crveni križ su predstavljale volonterke Marta Mišković iz GDCK Makarska i Matea Bakica iz GDCK Trogir.

Imale su priliku razvijati svoje vještine vođenja, timskog rada te provedbe vršnjačkih edukacija i aktivnosti, ali na ojačati svoja znanja na temu migracija. Sudionici su se također educirali o tome kako prepoznati potrebe u zajednici te na temelju dobivenih zaključaka osmisliti i realizirati različite projekte i programe u svrhu pomoći zajednice.

Osim toga, kamp je poslužio i kao mjesto za razmjenu dosadašnjeg iskustava rada mladih te prezentiranje primjera dobrih praksi pri čemu je predstavljen i program Hrvatskog Crvenog križa koji se bavi izazovima klimatskih promjena – „Crveni križ u Zelenom okviru“ koji je započeo na inicijativu Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Kako je sve prošlo, kojim tempom se radilo i prve dojmove donosi nam Marta :

– Putovanje , 16. rujna 2023. godine sam otputovala u Pariz na Festival mladih (Young and Volunteer Festival) koji je organizirao Francuski Crveni križ u trajanju 16/17. rujna 17 godine. Na festivalu su se odvijale radionice na francuskom i engleskom jeziku. Slobodno smo mogli sudjelovati na svim radionicama kao i prisustvovati slušanju istih. Radionice su bile iznimno zanimljive te su se predstavljala moguća rješenja u kriznim situacijama poput elementarnih nepogoda ali i procesi kako samostalno ili uz pomoć tima doći do pronalaska rješenja. Sljedeći dan osim radionica smo u poslijepodnevnim satima imali uključen obilazak grada autobusom(Paris See Sight tour).

– Prvi dan Atlantisa, 18.rujna smo započeli učenjem o “leadership skills” odnosno vještinama “lidera” kao i glavnim komponentama za učinkovit rad tima. Od krucijalne važnosti je navedeno međusobno povjerenje voditelja i tima. Kroz razne situacije smo navigirali osobu do sebe koja je imala zatvorene oči u cilju stvaranja međusobnog povjerenja te smo na kraju dana ustanovili koliko je proces dugotrajan ali vrijedan svakog trenutka. Navečer smo imali “Intercultural Flea-market” gdje smo predstavljali ideje i ciljeve svoga nacionalnog Crvenog križa te proizvode i tradiciju svoje države.

– Drugi i treći dan 19. i 20. smo započeli učenjem o “Self Care and Peer to Peer Support” odnosno učenju
o psihosocijalnoj pomoći. Tu smo kroz radionice “pružali” psihosocijalnu pomoć jedni drugima te učili kako se u zahtjevnim situacijama ophoditi prema ugroženom stanovništvu uslijed kriznih situacija. Osim pružanja psihosocijalne pomoći ugroženom stanovništvu, shvatili smo koliko je važna “Peer to Peer Support” to jest odnos i psihosocijalna podrška među članovima tima. Sljedeće što smo obrađivali je bila tema “Red Social Innovation” , to jest, što nama predstavlja inovaciju u svijetu, kako je mi vidimo. Podijeljeni u grupe te putem plakata smo davali ideje i možebitne projekte u područjima poput volontiranja, klimatskih promjena, socijalnog utjecaja kao i tehnologije.

Nadalje, slijedeći dan je započeo sa “IDEA Workshop” gdje nam je zadatak bio zajedno s timom osmisliti cijeli plan provedbe akcije koju također sami smišljamo. Putem sheme pod nazivom “5 Ws and H framework” gdje odgovarajući na pitanja; tko, što, gdje, kada, zašto i kako smo došli do kompletnog projekta. Na radionici pod nazivom “Sharing Youth National Society experiences” smo Matea i ja predstavile akciju Hrvatskog Crvenog križa- Crveni Križ u zelenom okviru te smo slušali o ostalim projektima nacionalnih Crvenih križeva.

Uslijedila je radionica pod nazivom “21 IncubatorFrom a project to entrepreneurship” gdje smo učili o načinu kako od ideje doći do realizacije iste. Projekcijom su nam prikazali shematski prikaz Francuskog Crvenog križa kako oni realiziraju svoje ideje te smo mi, podijeljeni u dvije grupe, sastavljali shemu također.

– Četvrti, ujedno i posljednji dan Atlantisa smo posvetili migracijama. Teorijskim putem smo učili o rizicima koje nosi rad s emigrantima kao i rješenjima mogućih kriza. Putem radionice i podijeljeni u grupe smo sa svojim timom morali pronaći rješenje zadane krizne situacije. Uslijedila je ceremonija zatvaranja Atlantisa 2023. godine.

Tko zna , možda slijedeće međunarodno druženje mladih bude u Makarskoj !?