Interventni tim – Volonterski centar


20 svibnja, 2020
 / 
Featured image for “Interventni tim – Volonterski centar”

OVO JE PRIČA o nastanku Volonterskog centra Crvenog križa Makarska :

– Krenuli smo od 0, a danas smo ovdje. Za dobro se treba boriti kao vojnik, al koji vojnik sam može dobiti rat ?!

Pa krenimo redom , uz jedno jednostavno pravilo – NE ŽELIMO pisati o ružnim stvarima koje su nam se događale poput deložacija, prijetnji smrću, omalovažavanja, poniženje koje smo SA SMJEŠKOM odbacili i izgradili nešto ; NEŠTO vrijedno doživotnog prijateljstva, poštovanja, suza radosnica, jakih emocija koje ostaju ZAUVIJEK s nama – jer davno je bilo 10.03.2020 – kada se ništa i malo znalo o svemu.

Krenimo prvo sa specijalnim timovima koji su imali svaki svoj zadatak, pa vozači/dostavljači i onda ekipa iz Centra. Tu su i donatori koji ne žele svjetla pozornice, noooo :

Filip Š., Paško V., Dino R. i Mateo M. ili TRI mušketira i D’Artagnana ( Aramisa, Porthosa i Athosa) jer kako opisati volontere koji su SVAKI dan, subota, nedjelja, USKRS, uskrsni ponedjeljak dok su NEKI imali neradne dane – ONI nosili hranu iz Doma za stare i nemoćne na adrese socijalnih slučajeva. Opremljeni, educirani i uvijek na usluzi ljudima u potrebi. Osim “te sitnice” bili na raspolaganju za svakodnevne aktivnosti Volonterskog centra svih 75 dana….

Toni Š., Ino V. i Vitomir Č. – kako opisati trojicu volontera koji su uz svakodnevne dostave hrane, kruha i potrepština, odlazak po peciva u pekare i supermarkete, STAVILI SE NA RASPOLAGANJE Hitnoj medicinskoj pomoći kao vozači, u slučaju “da se virus probije u HMP”. Na sreću ili na žalost – bilo je jako blizu kada se sjetimo neodgovornog ponašanja pojedinca kojeg je HMP prevozila za Split. Ali sama spoznaja da HMP “čuvamo leđa” po tom pitanju ( kao i sa zaštitnom opremom, na samim počecima ) , mnogo im je značila. Momci – kapa do poda !…

Erna V. i Miljenko V. – naš specijalni tim za dostavu lijekova! Malo ljudi zna, da se u tome vremenu prije 8 mjeseci, nije moglo do lijekova lako, a da je Zakon jako rigorozan. Hrv. Ljekarska komora i HCK su potpisali ugovor o suradnji, a zahvaljujući našem iskustvu sa terena su isti izbrusili kako bi se korisnicima “težih terapija” lakše omogućilo da dođu do lijeka. Pon-sri-pet i utor-čet-sub, su bili dani dostave , a nadoplatu smo “lako riješili ” jer smo radili sa LJUDIMA.

Ana Marija E. – 095 51 41 …. Dobar dan. – Dobar dan , da li bi ste željeli volontirati u volonterskom centru u svojoj struci? – Dobro, kako ste mislili ? – Obzirom na cijelu situaciju i maraton koji nas čeka, voljeli bi smo imati svoju psihologinju kojoj se volonteri mogu obratiti, bilo kada, ako bude trebalo jer ipak je ovo nešto novo svima. – Može, slobodno im dajte moj broj mobitela. – Hvala Anee … E baš ovoliko je trajao razgovor sa Ana Marijom koja se stavila na raspolaganje nama i na svu sreću imala “jako malo posla” koji je i više nego stručno obavila.

Tina F. – jutarnji mobilni tim koji je vrlo često i uvijek bio dostupan za Doma za stare i nemoćne ; kada je trebalo do Biokovke, po nalaze, do bolnice, nositi uzorke, do obitelji korisnika, do pošte, do osobe u samoizolaciji, do hitnih korisnika koji su u panici i sl. Uvijek je jedna volonterka ili volonter iz Centra , bio u mobilnom timu jer smo samo tako mogli osigurati sigurnost tima ( uvijek u paru ) …

Andrijana P. – šta reći i napisati o osobi kojoj nikad nije bilo teško upaliti svoje vozilo i doći volontirati iz IGRANA u Makarsku. Razvoziti potrepštine, biti u mobilnom timu, ali biti i u Centru zvati socijalne slučajeve , razgovarati s njim, javljati se na telefon i sl. ….

Nastavlja se ….

FOTOGALERIJA