Interventni tim – Volonterski centar COVID


20 ožujka, 2020
 / 
Featured image for “Interventni tim – Volonterski centar COVID”

Nastavlja se priča o Volonterskom centru

Ana Marija R., Marija K. , Lucija K. – U šali smo se prozvali – Halo COVIDe, jesi slobodna? Može uvijek – COVIDe. Uopće nije bilo bitno tko ide u vozilu , važno je da se ide. Kada sa osmjehom i dobrom voljom dođu na vrata Srednje škole – ni ekipi iz Centra nije bilo problem pripremiti sve i još više od toga ….

Iva K., Marta M.– E da, mislili smo da nema ovoga ovoliko (socijale) u Makarskoj. Lipo je znat da još uvijek ima osoba koje priznaju kada se neugodno iznenade i koje su to spremno prihvatile. Nakon te spoznaje bilo je – samo nas zovni, upiši i idemo, kao i danas. Rado se sjetimo i čujemo sa gospodinom kojeg su od srca nasmijale , ako i nas u Centru, kada su ga zamolile da izađe jer ne mogu pronaći adresu…. a tek upisano krivo ime i prezime …

Jadranka A.P. , Ivana Č. – obitelj, djeca, posao, volontiranje i SVE se stigne. Iako samo vikendom , radi svih obveza, ali su bile i još uvijek jesu od velike pomoći kada to treba. Netko bi na njihovom mjestu – OSTAO DOMA , ali one ne i zato VELIKO Hvala ….

Vesna R., Ivana M. – Daj da vozimo, šta triba, kad triba, di triba ?! Uz kavu i čakulu, dezificijense i full zaštitnu opremu ,uvijek raspoložen dvojac za šalu, volontiranje, druženje i zabavu.

Maja B., Marina R.Odgovornost, razumijevanje, volja, želja , srce za pomoć starijima u nevolji njima je na prvom mjestu. Sati razgovora preko telefona sa korisnicima i dezinficiranja učionice, radnog mjesta, vođenje dnevnog izvještaja i izrada Loga volonterskog centra, uz “uskakanje” kada je trebalo dostavit potrepštine, njihov je doprinos, koji nije stao samo na tome, iako su privatne obveze “narasle”….

Andrea A., Mirjana M. – protokol kada zove osoba u službenoj samoizolaciji, protokol kada zove osoba za lijekove, protokol kada zove osoba zaražena COVIDom, protokol kada se zove osoba koja je socijalni slučaj – sve su to znale Andrea i Mirjana posli popijene prve jutarnje kave. Uz velike privatne obveze , uvijek su bile s nama ( i još su ) – Hvala cure….

Perina Ž., Marija Š. – mirne , tihe , samozatajne, odgovorne. Tisuće koraka koje je mjerio pametni sat, stotine poziva prema korisnicima, dostava, namještanje zavjesa koje i danas stoje , vođenje dnevnika, sve je to iza njih, a ispred ? ….

Jure R., Stipe M.M – Dobar dan, Jure pri telefonu iz volonterskog centra Crvenog križa – kako ste mi gospođo, šta mi dobroga radite ? Bicikla i full zaštitna oprema – njihov je zaštitni znak bio. Bio kugle – može, dostava – može, rezanje kutija – može, sakupljanje namirnica – može, Cro cop priča – može … Samo da je ekipa i da se nešto dobro radi.

Kristina V. – radno vrijeme volonterskog centra je bilo od 8.00 – 16:00h svaki dan. Draža smjena je bila jutarnja jer bi se stigao napraviti i trening prije volontiranje. “Kratki” jogging do Krvavice i nazad prije jutarnje smjene, a sve to kako bi se pripremila za polu-maraton. Rekli bi neki – sve sam ti omogućio, no to nije sve ….

Mila V. – u paru sa Inom, naši prvi i posljednji vozači/dostavljači, dok smo bili smješteni u Srednjoj školi koji su spremno prihvaćali i najzahtjevnije zadatke. Ekipa s kojom smo dobili najviše povratnih informacija sa terena ,ali i od osobe zaražene COVIDom koju su najviše puta opskrbljivali sa potrepštinama, što je bilo vrlo psiho-fizički zahtjevno u mjesecu travnju i svibnju jer 45 dana samoizolacije ….

Branka R. – koja je od samog početka bila Branko jer smo krivo upisali ime, no dobro, je odgovornošću prema volontiranju, korisnicima, volonterskom centru , kolegama bila svakako za primjer. Bilo jutro ili podne – Branka je tu. Iako smo imali donaciju svakodnevnog ručka još i danas se prepričavaju zgode i nezgode sa burekom, jogurtima, kavom i sl. proizvodima ….

Mihaela K. – A šta reći, kada se netko tko studira medicinu i uz sve obveze prijavi još da volontira u ovom trenutku. Kada uz sanitarne inženjere još imamo i medicinsku struku – zaista smo bili do “zuba naoružani za rat”. E da, obuća je i dalje nepresušna tema razgovora …

Matea P. – uz Mihaelu koja studira medicinu, još smo imali i Mateu koja nam je bila na raspolaganju cijelo vrijeme rada u Srednjoj školi, za vrijeme svog radnog vremena u ambulanti ali i nakon radnog vremena – kapa doli ….

Ana V. i Ana P. uz potpise i dozvolu roditelja, cijelo ljeto su provele u volonterskom centru. Pripremajući jednu od možda najopširnijih humanitarnih akcija , naravno uz pozive prema potrebitim slučajevima, razgovore, dostavu potrepština i sl. Akcija će svjetlo dana ugledati za vrijeme HUMANITARNOG TJEDNA u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u dogovoru sa ravnateljicom i pedagoginjom.

Lucija L . – prvi mail, drugi mail, treći mail preko zvijezda, kava , razgovor i akcija. Tako je započela suradnja – preko 700 sati volontiranja, 110 educiranih volontera uz HGSS, DVD Tučepi, komunalni redari i dr. službe. DATUMA 10.03 donijeti znanje o COVIDu volonterima volonterskog centra, te proživljavati sve životne situacije, očekivane i one manje očekivane, neugodne na koje nikad niste spremni, pisanje, završavanje i obrana diplomskog rada i uz sve to, nositi odgovornost kao zamjenica VC – sa svim pravima i obvezama kao voditelj – uz osmjeh – Luce = SVE …. i nismo stali na tome/ovome …

FOTOGALERIJA