Volonterski centar – Nacionalna vježbi – ASAR 2021-3


14 prosinca, 2021
 / 
Featured image for “Volonterski centar – Nacionalna vježbi – ASAR 2021-3”

U zračnoj luci Split – na Resniku – je održana vježba potrage i spašavanja zrakoplova ASAR 2021 – 3​, u kojoj su sudjelovali pripadnici MUP-a, OSRH, HCK i drugih javnih i hitnih službi, u kojoj je simulirano spašavanje 34 putnika i četiri člana posade​ aviona Bombardier Dash 8 Q 400..

Vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije.

Sudjelovali su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Oružanih snaga RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split. Ukupno je bilo 150 sudionika vježbe.

U simulaciji vježbe pilot zrakoplova, koji je iz Splita letio put Zagreba, prijavio je udar ptice u motor te zatražio slijetanje na Zračnu luku Split. Nakon toga je kontrola leta izgubila radiovezu sa zrakoplovom, a na području Kaštel Štafilića su izgubili i vizualni kontakt s njim.

Cijelu foto galeriju sa vježbe pogledajte OVDJE

U vrlo kratkom vremenu na teren je krenulo više od desetak službi koje su stigle do zrakoplova i započele sa spašavanjem. Prvi su stigli vatrogasci koji su pristupili gašenju požara na zrakoplovu, a zatim i civilna zaštita, Crveni križ, policija, HGSS, hitna pomoć i brojni drugi koji su dobrom uvježbanošću “spasili ljudske živote”.

Vrijedno terensko iskustvo u oblačni/kišnim uvjetima skupljali su i članovi Volonterskog centra GDCK Makarske / budući članovi interventnog tima. Podizanje šatora i naselja ( kojem je prijetilo jugo ) , suradnje sa drugim društvima te uloge markiranata bez čije ozbiljnosti i profesionalnosti , nema ni dobre vježbe – samo su dio u obuci članova Interventnog tima za sigurnije sutra na Makarskoj rivijeri ali i šire.