Interventni tim – Spasilačka služba na moru 2016. godine


Featured image for “Interventni tim – Spasilačka služba na moru 2016. godine”

Spasilačka služba ponovo bdije nad kupačima

Od 15.06. je na makarskoj plaži sigurnije za kupače. Kao i prethodnih godina na gradskoj plaži od 11 do 19 sati u sljedeća tri mjeseca, za veću sigurnost kupača na plaži pobrinut će se Spasilačka služba koja DSCN0665uz potporu Grada Makarske djeluje pri Crvenom križu Makarska.

Na startu u gradskoj vijećnici za njih je upriličeno primanje na kojem ih je u ime Grada Makarske primio i zaželio uspješan rad bez puno intervencija dogradonačelnik Miro Družianić, koji je ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Makarske. Istaknuvši sa zadovoljstvom kako prošlog ljeta na gradskoj plaži nije bilo nemilih događaja, pa prema tome niti težih intervencija spasilaca, dogradonačelnik Družianić je spasiocima poručio: „Budite uljudni i odgovorni, vaša dobra riječ, pravodobna informacija i osmijeh, te budno oko koje motri na sve posjetitelje plaže za sigurnost i dobar dojam iz Makarske su najvažniji. Vi ste ambasadori našeg grada jer svakodnevno imate kontakt s desetcima tisuća ljudi.

Siguran sam da ćete to pokazati te se nadam da i ove godine nećete DSCN0662imati ozbiljnih intervencija” – istaknuo je dogradonačelnik Družianić. – Bez potpore Grada ne bismo imali ovako uspješnu Spasilačku službu, koju bi trebalo imati svako turističko mjesto. Mi smo u Makarskoj imali razumijevanje Grada i uz pomoć koncesionara to ostvarili. Ove godine je u Spasilačkoj službi jedanaest spasioca. Na primanju u gradskoj vijećnici bili su nazočni: Ante Ostojić, voditelj i od deset spasioca Jurica Prgomet, Ivan Varkaš, Nikša Katić, Boris Buklijaš i Ivan Rakušić. Ovi odgovorni spasioci od kojih je dio radio i prošle godine ističe kako na probleme poput onih najčešćih kao što je izlazak plivača dalje od zaštitne plutače ili pak ulazak pedalina i slično koji ulaze u prostor plivača.

U takvim slučajevima spasioci upozoravaju prekršitelje i javljaju Centru Osejava koji dalje obavještava Lučku kapetaniju ili DSCN0663policiju. – Zahvaljujem se Gradu čija je potpora ključna u našem radu i s kojim imamo jako dobru suradnju, kao i s Gradskim centrom Osejava, Policijskom upravom, Lučkom kapetanijom, a naravno zahvaljujem i svim koncesionarima.

Nadam se kako će ta naša suradnja biti i nadalje dobra i da ćemo uz potporu i Turističke zajednice grada Makarske uspjeti nabaviti barem jedan defibrilator na čiju nužnost je upozorio i dogradonačelnik Družianić, koji bi neprocjenjivo pomogao u onim zlatnim minutama kada spasioci ugroženom mogu pružiti pomoć do dolaska Hitne. Apeliram i na naše iznajmljivače i hotelijere da u cilju veće sigurnosti na plažama i oni upozore svoje goste – istaknuo je Gloryan Grabner, ravnatelj Crvenog križa Makarska.