Interventni tim – Spasilačka služba na moru obilježila Svjetski dan Prve pomoći 2015


Featured image for “Interventni tim – Spasilačka služba na moru obilježila Svjetski dan Prve pomoći 2015”

Uoči Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava 12. rujna, pripadnici makarskog Baywatcha održali su na gradskoj rivi drugu godinu zaredom kratku prezentaciju reanimacije i pružanja pomoći osobama u nevolji, zainteresiravši pritom i turiste i domaći svijet. – Nadam se da će se ova tradicija nastaviti i idućih godina jer potrebno je znati kako razbiti strah i uskočiti u pomoć kada je netko u nevolji – kazao je ravnatelj Crvenog križa i koordinator spasilačke službe Gloryan Grabner.

FOTOGALERIJA

– Na lutkama prezentiramo dvije situacije, kada je osoba onesviještena, a pokazuje znakove života, te kada nema disanja i rada srca odnosno kada je nužno pristupiti hitnoj reanimaciji – dodao je Grabner.

Uz ovu kratku ‘akciju’ prezentiran je i ‘ruksak za katastrofe’, odnosno da se bolje izrazimo program ‘Otpornost na katastrofe’ u kojem Crveni križ ukazuje da bi svaka obitelj trebala imati ‘sa strane’ po jedan ruksak s osnovnim potrepštinama u slučaju, primjerice, potresa kakav je Makarsku pogodio 1962. godine. – Oko 1400 komada ovakvih ruksaka nedavno je poslano u Makedoniju, a zapravo se radi o nečemu o čemu bi svaka prosječna obitelj trebala razmišljati, da u slučaju bilo kakve potrebe ima spremljenu jednu ovakvu torbu s nekim osnovnim stvarima koju u slučaju opasnosti može samo pokupiti i izići iz kuće – objasnio je ravnatelj Crvenog križa.