Akcije dobrovoljnog darivanja krvi – dvije akcije za kraj godine u Makarskoj


20 prosinca, 2023
 / 
Featured image for “Akcije dobrovoljnog darivanja krvi – dvije akcije za kraj godine u Makarskoj”

PRVA AKCIJA darivanja krvi :

MJESTO: Crkva kraljice mira , Zelenka

DATUM: petak, 22.12.2023

VRIJEME: od 9 do 12 h

Darivanje krvi ima mnoge prednosti i može imati značajan pozitivan utjecaj na zajednicu i pojedinca. Evo nekoliko ključnih dobrobiti darivanja krvi:

  1. Spašavanje života: Darivanje krvi izravno pridonosi spašavanju života. Krv se često koristi u hitnim situacijama poput prometnih nesreća, operacija, poroda i liječenja teških bolesti poput leukemije.
  2. Podrška medicinskim tretmanima: Osobe koje se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim problemima, poput opeklina, anemije, hemofilije i drugih poremećaja krvi, često ovise o redovitim donacijama krvi kako bi podržale svoje medicinske tretmane.
  3. Pomoć trudnicama i novorođenčadi: Trudnice koje imaju komplikacije tijekom trudnoće i poroda, kao i novorođenčad koja se suočava s problemima poput anemije, često zahtijevaju transfuziju krvi kako bi preživjele i oporavile se.
  4. Smanjenje rizika od srčanih bolesti: Redovito darivanje krvi može smanjiti viskoznost krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovo je zato što darivanje krvi potiče organizam na proizvodnju novih crvenih krvnih stanica, poboljšava cirkulaciju i održava zdrav krvotok.
  5. Stimuliranje regeneracije krvotoka: Kada darujete krv, vaše tijelo automatski počinje proces regeneracije, proizvodeći nove krvne stanice. Ovaj proces ne samo da vam pomaže da ostanete zdravi, već i poboljšava kvalitetu vaše krvi.
  6. Povećanje osjećaja zadovoljstva: Darivanje krvi može pružiti emocionalnu dobrobit jer omogućuje pojedincima da doprinesu dobrobiti svoje zajednice. Osjećaj zadovoljstva i svijest o tome da ste pomogli nekome u teškoj situaciji može imati pozitivan utjecaj na vaše mentalno zdravlje.
  7. Smanjenje viška željeza: Redovito darivanje krvi može pomoći u smanjenju viška željeza u organizmu. Visok nivo željeza povezan je s određenim zdravstvenim problemima, a darivanje krvi može pomoći u održavanju ravnoteže ovog minerala u tijelu.
  8. Podizanje svijesti o važnosti darivanja krvi: Aktivno sudjelovanje u dobrovoljnom darivanju krvi može pridonijeti podizanju svijesti o važnosti ove humane aktivnosti. Kroz svoj primjer, možete inspirirati druge da učine isto.

DRUGA AKCIJA darivanja krvi:

MJESTO: Dom zdravalja Makarska

DATUM: srijeda, 27.12.2023

VRIJEME: od 9 do 12 h

Ukratko, darivanje krvi ima dugoročne pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit pojedinca i društva. Osim što izravno pomaže onima u hitnim situacijama, darivanje krvi ima i preventivne i dugoročne koristi za donatora.